Fina motorika

Fina motorika je sposobnost korišćenja najmanjih mišića u cilju izvođenja preciznih pokreta i usko je povezana sa koordinacijom oko – ruka.

Ovo se najčešće odnosi na mišiće prstiju i šake, ali može uključivati i funkcije u drugim dijelovima tijela, kao što su jezik ili nožni prsti.

Kada govorimo o aktivnostima za stimulisanje fine motorike, roditelji se, uglavnom, odlučuju za dječije aktivnosti kao što su bockalice, skupljanje sitnih predmeta, rezanje makazama, provlačenje pertli…

Sve navedene aktivnosti su veoma korisne, međutim, u tim okolnostima su angažovana samo 3 prsta (palac, kažiprst i srednji prst).
Kako bi svi prstići bili aktivni, a samim tim vježba fine motorike sadržajnija, preporučujemo od najranijeg uzrasta vježbe sa tijestom ili plastelinom.

Fina motorika je, takođe, povezana sa govorom. Što su prstići aktivniji, time se više ostvaruje govorni razvoj, u suprotnom, sa usporenim razvojem fine motorike, dolazi do zastoja u govoru.

Njihovi centri u mozgu se nalaze jedan pored drugog, a ukoliko ne dođe do razvoja veze između ova dva centra, može doći do kognitivnih poteškoća. Nervni završeci navedenih centara se nalaze na jagodicama prstiju, tako da sve što radimo rukama, preko nervnih impulsa, stimuliše mozak, te na taj način podstiče govor.

Gruba motorika

Gruba motorika podrazumijeva kretanje cijelog tijela. Pomenuto kretanje kod djece počinje okretanjem, puzanjem, hodanjem, trčanjem…

Gruba motorika se može stimulisati kroz jednostavne aktivnosti kao što su:
– hod po liniji,
– hod naprijed, nazad, bočno,
– hod uz i niz stepenice,
– skakanje i preskakanje,
– trčanje, guranje i vučenje kolica ili drugih predmeta,
– hvatanje, bacanje, šutiranje lopte,
– slaganje kocki u visinu, dužinu,
– okretanje šake, itd.