Povezanost fine motorike i govora/ Zašto nam je fina motorika bitna?

Mnogobrojna istraživanja potvrđuju značaj fine motorike šake/prstiju za govor, odnosno neurološku povezanost između polja zaduženih za govor i polja za motoriku šake. 

Ova istraživanja potvrđuje i činjenica da nije rijetko da djeca koja imaju kašnjenje u govorno jezičkom razvoju, pervazivne razvojne poremećaje ili neke druge oblike kašnjenja, pokazuju i teškoće u motornom funkcionisanju, odnosno u fukcionisanju preciznih pokreta šake/ prstiju – tzv. fina motorika, poteškoće u motornom planiranju, kao i izvršenju krupnih pokreta – grube motorike.

Finu motoriku treba razvijati od najranijeg uzrasta djeteta, jer razvojem i podsticanjem razvoja fine motorike podstičemo i susjedna polja koja su zadužena za govor.Razvoj fine motorike, pored govora, utiče i na razvoj školskih veština (držanje olovke, pisanje).

Prijedlog aktivnosti za razvoj fine motorike u kućnim uslovima:

bocke, umetaljke, žetoni (ubacivanje kovanica novca u kasicu), ubacivanje pasulja/graška/klikera kroz otvor flaše, nizanje perli/makarona, nizanje dijelova slamčica na stapiće, odmotavanje zamotanih predmeta u alufoliju, cijepanje papira, prebacivanje riže/brašna iz jedne posude u drugu, otvaranje i zatvaranje flaše, itd…

Sve navedene aktivnosti ne iziskuju mnogo novca ili vremena da se naprave, a predstavljaju značajno sredstvo za razvoj fine motorike i napredak djeteta.