Majke žele da odustanu, ja im to ne dopuštam!!!!!

Motivacija-riječ od 10 slova. Najbitnija i najvažnija riječ u tretmanskom radu sa porodicama i sa djecom koja kasne u razvoju. Samo onaj roditelj koji je doživio da se suoči sa ogromnim životnim prekretnicama uzrokovanim saznanjem da se njegovo dijete “razlikuje” od drugara iz komšiluka, parka ili pak vrnjačke grupe zna da je ova riječ početak i kraj svakog razvojnog procesa.

Radite istu stvar iz dana u dan, a i dalje nema pomaka? 

Provodite sate, dane, mjesece učeći dijete jednoj naizgled prostoj stvari (npr. kako kaže koja životinja, kako da razlikuje dva prosta objekta, kako da iskaže potrebu za nečim na socijalno prihvatljiv način) ali rezultata nema. Crpite i zadnji atom i zadnju rezervu svoje snage da vjerujete da će se nekad nešto promijeniti, poboljšati. Zamišljate kako se budite a pored vas dijete koje priča, koje kaže “mama, gladan sam“. Da li će roditelji djece urednog razvoja ikada znati da bi roditelji djece koja su neverbalna dali cijeli svoj svijet da čuju glas svog djeteta?

Uvijek kažem roditeljima, zaboravite na prošlost, ne strahuje od budućnosti ( kako će on/ ona kad krene u školu, da li će završiti fakultet, da li će moći da se osposobi za neko zanimanje ili pak da li će sam/a moći otići do pekare i prodavnice)! Zaboravite na dijagnoze! Zaboravite na juče i sutra! Živite ovdje i sad!
 
Zamislite da je napredak vašeg djeteta samo i isključivo u vašim rukama i tako se ponašajte. Radite po stoti put isti zadatak, sa uzbuđenjem, sa ljubavlju, kao da mu prvi put to objašnjavate.
Motivaciju za rad ne tražite u drugoj djeci, u drugim roditeljima, u drugim porodicama, u sistemu u kom živite! Motivaciju za rad tražite duboko u sebi, u svojoj roditeljskoj, biološkoj, jedinoj ispravnoj ulozi i obavezi a to je da NIKAD NE ODUSTANETE OD SVOG DJETETA. NE SMIJETE da ODUSTANETE, jer to dijete je cifra i broj na listama za specijalističke tretmane, na listama za lične pratioce, na listama za predškolske ustanove, samo na Vašoj listi to dijete će uvijek biti prvo i jedino.

Dijete vas treba, treba vašu vjeru u njega! Dajte mu šansu, dajte mu tri mjeseca da nauči nešto za šta drugom djetetu treba dva minuta. Nisu sva djeca ista. Dva djeteta urednog razvoja neće za isti vremenski period usvojiti neki zadatak.
U toku tretmanskog rada dešavalo se da po 6 mjeseci radimo 5 istih zadataka sa djecom.
 
Majke žele da odustanu, ja im to ne dopuštam!!!!! Zamislite da je odustajanje od tog naizgled kratkoročnog cilja (npr. usvajanje predgovornih faza) ustvari dizanje ruku od Vašeg djeteta!!!!!!
 
Svako živo biće na ovom svijetu ima potencijal za učenje i rad. Nekom će trebati više vremena, ali kad- tad će se taj cilj ostvariti. E kad se ostvari taj prvi cilj, tad se baterija motivacije više nikada neće isprazniti. Tada ćete znati da je mozak djeteta čudo i da je potrebno malo više vremena da se neke stvari poslože baš tamo gdje trebaju. A ako odustanete? 
 
Šta onda? 
 
Kajaćete se cijeli život jer niste bili dovoljno hrabri da istrajete i date svom djetetu priliku da pokaže svoj potencijal!
 
Budite hrabri i NIKAD NE ODUSTAJTE OD SVOJE DJECE 😊 
 
NEKA POSTOJANJE TOG DJETETA U VAŠEM ŽIVOTU, NJEGOV OSMIJEH I BEZUSLOVNA LJUBAV BUDE KORIJEN VAŠE MOTIVACIJE ZA RAD!

Čarobni svijet razvoja 2023.