Elementor #2053

U prvim godinama života počinje intenzivni razvoj čula i dijelova mozga koji su zaduženi za razumijevanje onoga što djeca vide. Gledanje u ekran, za njih predstavlja samo niz slika bez smisla, a sa druge strane vizualne draži ekrana predstavljaju narkotik na koji se brzu navuku, a čije posljedice mogu biti trajne i nepopravljive.

Ekran predstavlja jednosmjernu komunikaciju, koja ide u smjeru ekran  dijete i od njega se ne očekuje nikakva povratna reakcija u datom momentu.


Prije korone, roditelj su mi lično dovodili dijete, ja odradim tretman sa njim, nakon tretmana roditelj dođe po njega, ja podnesem izvještaj i tako u krug. 

Onda sam sebi postavila pitanje kako dijete da napreduje ako sa mnom radi samo dva puta sedmično i mimo toga apsolutno ne radi ništa kod kuće sa roditeljima?

Odlučila sam promijeniti koncept rada i sa djeteta sam stavila akcenat na roditelje. Cilj mog rada je prvo da  roditelja suočim sa realnim stanjem na osnovu kompletne procjene razvoja, zatim da obučim njih i užu porodicu na koji način i kroz koje aktivosti mogu svakodnevno stimulisati razvoj cjelokupne ličnosti, te na funkcionalan i organizovan način provoditi vrijeme sa mališanom.

Gdje je Emir nakon godinu i po dana?

Odakle krenuti? Od početka..

Djeca u ovakovom stanju imaju razumijevanje na jako niskom nivou.

Iz tog razlog kada počinjemo, moramo od početka..Krenuli smo od strogih osnova a to je da Emir savlada razliku između pune i prazne posude, skroz banalna, ali važna vježba.

Nakon (staviti kojeg vremena) savladali smo receptivni nivo, a sljdeće je da Emir nauči da to što vidi izrazi kroz govorni jezik u prostim rečenicama.

Po hronologiji reda odgovarajuću priču npr pas gdje je prvljav gdje se kupa gdje je čist na fotografijama i da ispriča u prostim rečenicama datu priču

Prvo smo naučili da je pas prljav, pa kada se pas uprlja onda se kupa, a kada se okupa onda  je čist, pa onda povezati hronologiju, pa razumijevanje pojmova, čist kupa se, prljav..

Ubaciti video gdje on pokazuje kakav je pas

Od dječaka čije razumijevanje je bilo na nivou dvomjesečne bebe, pa do perfektnog razumijevanja…

Sam govor zahtijeva razvijenost motornih vještina. Produkcija govora podrazumijeva pomicanje i kontrolisanje mišića lica, obraza, usana i jezika. Što su djetetovi prsti aktivniji tim se bolje ostvaruje govorno-jezički, intelektualni i emocionalni razvoj. Kada razvoj fine motorike zaostaje- zaostaje i govor!

Nakon savladavanja govora u prostim i prostoproširenim rečenicama, sljedeći izazvo je bio da Emir auditivno sluša priču, pa odgovara na pitanja iz te priče

Mnogooo smo napredovali…

Veliki procenat mališani imaju probleme prilikom držanja olovke ili bojica, šaranja, korištenja makaza lii drugih alata iz razloga što mišići šake nisu spremni za ovako precizine i ekonomične pokrete.

Greška je što roditelji podstiču razvoj grafomotornih sposobnosti korištenjem hemijske olovke i flomastera, kao i velikih makaza, umjesto grafitne olovke ili drvenih bojica koji zahtijevaju veći angažman mišića šake i prstiju kako bi se ostavio vidljiv trag na papiru.

Male, pomoćne makaze uvijek su bolje rješenje za početno rezanje od velikih makaza.

Kao prvi zadatak imali smo da naučimo da nacrtamo neke od osnovnih elemenata kao što su trougao, kvadrat, krstič, krug.

Sljedeće što smo uradili jestee zadatak po odgovarajućem modelu. To znači da je cilj da dijete već unaprijed zna sa čim treba da spoji jabuku, kruštu i.., a to je u ovom slučaju jabuka- kruška-

Prošli smo detaljno kroz čitav proces, gdje je Emir naučio prvo da spaja linije, a sada crta po modelu.

Nakon tri godine  rada, uspona i padova, dijete smo uspjeli vratiti na ispravan razvojni put.. Pored moje uloge, ključna je bilo što su Šerka i Adnan kao roditelji upijali ono što sam im govorila i što su moje savjete primjenjivali svakodnevno.

Kako dijete da napreduje ako radi samo samo sa tarapeutom, a roditelji su slabo uključeni u proces?

Cilj mog rada je prvo da  roditelja suočim sa realnim stanjem na osnovu kompletne procjene razvoja, zatim da obučim njih i užu porodicu na koji način i kroz koje aktivosti mogu svakodnevno stimulisati razvoj cjelokupne ličnosti, te na funkcionalan i organizovan način provoditi vrijeme sa mališanom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *